پژوهشکدهی استاد روزبه از 15 سال پیش به همت آقای دکتر محسن شکوهییکتا و با حمايت مرحوم آقای علاّمه شروع به کار کرد. فعالیتهای پژوهشکده برای 4 گروه هدف، برنامه ریزی شده است:
اولین گروه، کودکان و نوجوانان هستند که پروژههای اخلاق فعال و آموزش روش حل مسأله جزء مجموعه کارهای این بخش است.
دومین گروه، معلمین ومدیران هستند که 2 دوره معادل کارشناسی ارشد وچندین کارگاه آموزشی برای آنها اجرا شده است.
سومین گروه، اساتید و متخصصان ودانشجویان هستند. مقالاتی که در کنفرانسهای علمی داخل و خارج ارائه شده و در ژورنالها به چاپ رسیده و چند کتاب تخصصی برای این گروه آماده شده است.
چهارمین گروه، والدین دانشآموزان هستند که کارگاههای آموزشی متنوعی برای آنها اجرا میگردد.
بخش آموزش پژوهشکده از 5 سال پیش کارش را آغاز کرد و کارگاههای آموزشی متعددی را پس از طراحی و تدوین، اجرا نمود. مراحل طراحی کارگاهها به شرح زیر است:
ابتدا ادبیات تحقیق در زمینهی مسألهی مورد نظر مورد بررسی قرار میگیرد. بعد نقد و تحلیلی نسبت به برنامه-های کاربردی و کارگاههای آموزشی موجود انجام میشود. سپس چهارچوب اولیهی کارگاه آموزشی طراحی شده، متن طرح درسهای آن آماده میگردد. این طرح درسها مورد بازنگری و بررسی مجدد قرار میگیرد. در عرض این کار، پاورپوینتها و اسلایدهای مربوط به هر جلسه نیز آماده میشود. سپس آموزش و باز آموزی مجریان انجام می گیرد که این امر موجب هماهنگی بسیار جدی آنان در اجرای کارگاهها شده است. برای هر کارگاه چند دوره اجرای آزمایشی داریم. اجرای اصلی پس از گرفتن بازخوردهای دقیق ورفع نواقص احتمالی شروع میشود. در مرحلهی اجرای اصلی، کارگاه را برای گروه هدف مثلا مادران وپدران یک مدرسه در حدود یک ساعت توضیح میدهیم تا انتخاب و ثبتنام آنها دقيق و آگاهانه باشد. در پایان هر کارگاه آموزشی، یک کلیپ اخلاقی به مدّت 5 تا 10 دقیقه نمایش داده میشود. سعی شده است مفاهيم انتخاب شده برای کلیپ با مطالب ارائه شده در هر کارگاه هماهنگ باشد. برای تهیهی این کلیپها فعلا از آموزههای مرحوم آقای علامه بهره میبريم و بنا داریم در آینده از تعالیم حاج آقای ضیاءآبادی و مرحوم آقای مجتهدی هم در این زمینه استفاده کنیم.
نکتهی مهم دیگر دراجرای کارگاههای آموزشی، بحث ارزشیابی است که اثر بخشی و تأثیرات مستقیم و غیر مستقیم آنها را بررسی میکند. برای این کار، قبل از شروع و بعد از پایان هردوره، تستهای روانشناختی که قبلاً طراحی شده به شرکت کنندگان داده میشود و نتایج آن بعد از تحلیلهای آماری به صورت مقالات علمی در نشریات علمی - پژوهشی و در کنفرانسهای داخلی وخارجی ارائه میگردد.
در اینجا برای آشنایی علاقمندان، برخی از این کارگاهها را به طور مختصر معرفی میکنیم:
کارگاه تربيت کودک انديشمند مبتنی بر روش حل مسأله، اوليا و مربيانی را مخاطب قرار داده که با کودکان 4 تا 7 ساله در تماس هستند. اين کارگاه طی 9 جلسهی دو ساعته، هفتهای يکبار اجرا میشود.
کارگاه تربیت نوجوان اندیشمند نيز مبتنی بر روش حل مسأله برنامهریزی شده، مختص اولیا و مربیانی است که با دانشآموزان 8 تا 12 ساله سر و کار دارند. این کارگاه در10 جلسهی 2 ساعته و هفتهای یک بار برگزار میشود.
کارگاه تحول نوجوان در6 جلسهی 2 ساعته برای اولیا و مربیانی طراحی شده که با گروه سنی 13 تا 18 سال ارتباط دارند. در هر جلسه، یکی از مشکلات رایج نوجوان و خانوادهی او مطرح میشود و برخوردهای مناسب ارائه میگردد.
تعدادی کارگاه تحت عنوان پروژهی آرامشجویی طراحی شده که اولین آن مدیریت خشم است. هدف این کارگاه 7 جلسهای 2 ساعته، آشنا شدن با فواید و مضار خشم و آسیبهای بروز نابهجای آن و آموزش مهارتهای مدیریت و کنترل خشم است. این کارگاه برای افراد بزرگسال اجرا میشود ولی طرح دانشآموزی آن را ان شاء الله از تابستان سال جاری شروع خواهیم کرد.
کارگاه دیگر، مدیریت استرس است. جدیدترین روشهای مدیریت استرس در برنامهریزی این کارگاه به کار گرفته شده است.
کارگاه دیگر، کارگاه عفو و بخشش است که مراحل طراحی نهایی را میگذراند.
سه کارگاه دیگر در مرحلهی مقدماتی ادبیات و تحقیق است: آرامش و مثبتاندیشی، آرامش از تفویض تا رضا، آرامش و امید که نشان میدهد اعتقاد به مهدویت چگونه موجب آرامش میشود.